ponedeljak, 19 februar 2024 23:55

NAŠIH PRVIH 100 GODINA

Veslački klub Smederevo u utorak 20. februara izložbom počinje niz manifestacija kojima će obeležiti veliki jubilej – 100 godina od osnivanja. Daleke 1924. godine na Đurđevdan 6. maja osnovan je Plivačko-veslački klub Smederevo. Zaljubljenici u vodu, plivanje i veslanje osnovali su klub koji će 100 godina posle toga postati nešto po čemu se Smederevo prepoznaje po celom svetu. Godine su prolazile, veslanje je sve  više ulazilo u krvi Smederevaca i to je relativno brzo počelo da daje rezultate.

Klub je iznedrio generacije veslača koji su tokom svih ovih godina veslali na svim meridijanima. Osvajane su medalje sa velikih evropskih i svetskih takmičenja, smederevski veslači učestvovali su na Olimpijskim igrama u Londonu, Moskvi, Sidneju i Atini. Preostalo je još da i sa najvećeg skupa, Olimpijskih igara, donesu medalju. Za sada nisu uspeli u tome ali smo uvereni će im i to jednog dana poći za rukom.

Izložba koja će biti otvorena u utorak 20. februara u holu Centra za kulturu biće, na svojevrstan način, prikaz pethodnih 100 godina kluba koji je, zahvaljujući rezultatima, ali i ljudima koji su brinuli ili veslali u ovom klubu, postao sportski brend Smedereva. Pre 10 godina u tadašnjoj Galeriji Ninić, organizovana je izložba povodom 90 godina kluba.

Rezultati koje su ostvarili veslači Smedereva tokom ovih 100 godina, a naročito u zlatnom dobu smederevskog veslanja, od Glazgova, kada je osvojena prva velika svetska medalja u režiji Bobana Rankovića i Miloša Vujanića , do Beograda 2014. godine kada su Veselin Savić i Dušan Bogičević postali prvaci Evrope, obavezuju da se nastavi u takvom ritmu. Uslovi su tu, stručni kadar takođe, a ni talenata ne nedostaje. Putokaz je pred njima, ostaje samo da svi koji su trenutno u klubu, ili će uskoro biti deo porodice Veslčakog kluba Smederevo, nastave tim putem.

Svečano otvaranje izložbe je u utorak 20. februara sa početkom u 19 časova.

Početkom maja, u okviru obeležavanja ovog velikog jubileja, biće održana akademija Veslačkog kluba Smederevo, a krajem godine, najverovatnije u novembru tradiicionalno Veslačko veče.

Pratite nas

Mi volimo da pravimo velike stvari i obećavamo da nećemo stati. Pridružite nam se na našim društvenim mrežama i pomozite nam u tome svojim mislima i idejama!

Social

Kontakt

VK Smederevo
Despota Đurđa 4
11300 Smederevo, Srbija
Tel/Fax:026/621-027
veslacsd@mts.rs

Pretraga