nedelja, 17 januar 2021 11:00

NAJBOLJI VESLAČI SRBIJE PUTUJU U ATINU

Posle prve faze reprezentativnih priprema odrađenih na crnogorskom primorju, zbog situacije sa korona virusom, Stručni štab Veslačke reprezentacije Srbije odlučio je da kandidati za sastav reprezentacije i za Olimpijske igre u Tokiju narednu fazu priprema, u trajanju od šest nedelja, odrade u Atini. Ranije je bilo planiran ciklus priprema u tri faze, ali sada je zbog pandemije sve pomereno - ističe za klupski sajt trener Aleksandar Smiljanić.

- Zahvaljujući našem i Ministarstvu sporta Grčke dobili smo dozvolu da organizujemo pripreme u njihovoj zemlji. Krećemo u utorak 19. januara i tamo ćemo boraviti do 1. marta.  Tamo će se održati i izborne trke 27. i 28. februara za dvojac bez kormilara, koji je već izborio olimpijsku vizu, kao i za skif koji će imati dve šanse za odlazak u Tokio. U jednom dvojcu će biti Savić i Pivač, a u drugom Mačković i Vasić iz Partizana. Biće održane tri trke.  ko dobije dve trke odlazi u Tokio. Isto važi i za skif gde je naš predstavnik Aleksandar Filipović, a konkurencija mu je Aleksandar Beđik. Srbija nema vizu u skifu pa će naš predstavnik u skifu imati dve prilike da se nađe u Tokiju. Najpre na evropskim kvalifikacijama u aprilu u Varezeu, a nakon toga na tradicionalnoj regati u Lucernu. Za razliku od početka priprema, kada je bilo planirano da se formira četverac bez kormilara koji bi kroz kvalifikacije pokušao da se domogne olimpijske vize, Stručni štab je odlučio da odustane od te ideje.

Veselin Savić je nedavno na ergometrima oborio svoj, ionako odličan, rekord na ergometrima za četiri sekunde. Iako je bio primoran da propusti prvi deo nekompletnih priprema u Crnoj Gori, to nije omelo osvajača zlatne evropske medalje iz Beograda 2014. godine da već sada dostigne zavidan nivo forme. Međutim, nije zadovoljan odlukom Saveza da se odustane od četverca i činjenice da će se izborna regata održati posle samo šestonedeljnih priprema u Grćkoj.

- Imajući u vidu da sam tokom cele svoje karijere imao neke oscilacije i pauze, pa sam se vratio posle godinu ipo dana, prirodno je da napredujem. Zato nije ni čudo što sam ove godine znatno bolji nego prošle sezone u ovo vreme. Pogotovo u odnosu na pretprošlu kada smo bili na Svetskom prvenstvu u četvercu. Što se tiče plana i programa, mislim da su poremetili ceo trenažni proces. Naknadno je dogovoren termin izborne trke gde smo uhvaćeni nespremni. Nismo bili u u čamcu i biće nam vrlo teško jer su rivali u dvojcu vrlo opasni. Prošle godine trkali smo se "na krv i nož". Mislim da smo  Pivač i ja dosta kvalitetniji jer imamo prostora za napredovanje što se i dešava. Vreme nam ne ide na ruku jer je trka za šest nedelja, a i da pobedimo, poprilično će nam biti poremećen trenažni proces što nije dobro za Olimpijske igre. Daćemo sve od sebe i nadamo se da ćemo se na kraju radovati.

Aleksandar Filipović je na početku priprema nagoveštava oda je sledeća sezona njegova. Odlični rezultati na ergometrima, uz njegov lični rekord, obećavali su mnogo uoči reprezentativnih priprema i izbornih trka za reprezentativni status. Nažalost, nedugo nakon odlaska u Crnu Goru morao je da se vrati u Smederevo jer je bio pozitivan na korona virus. Preboleo ga je i sada se polako vraća u formu. Još nije na nivou od pre nešto više od mesec dana, ali samopouzdanja mu ne manjka.

- Vratio sam se sa priprema posle samo sedam dana, nakon toga dve nedelje u karantinu i sada mi predstoji najmanje mesec dana napornog rada da se vratim u raniju formu. Slažem se sa Veselinom u vezi sa terminom izborne regate. Da li ću biti spreman na adekvatnom nivou, to ne znam ali biću spreman za trku. Konkurencija je Aleksandar Beđik koji je takođe imao određene zdravstvene probleme - konstatuje Aleksandar Filipović

Pratite nas

Mi volimo da pravimo velike stvari i obećavamo da nećemo stati. Pridružite nam se na našim društvenim mrežama i pomozite nam u tome svojim mislima i idejama!

Social

Kontakt

VK Smederevo
Despota Đurđa 4
11300 Smederevo, Srbija
Tel/Fax:026/621-027
veslacsd@mts.rs

Pretraga