Po tradiciji.dugoj nekoliko decenija, Veslački klub Smederevo i ove godine je na Veslačkoj večeri proglasio najuspešnije veslače i veslačice u godini na izmaku, a uručena su i priznanja najzaslužnijim a za razvoj veslačkog sporta u našem gradu. U godini na izmaku veslači Smedereva imali su čime da se raduju i pohvale. Godinu u kojoj su obeležili 95 godina postojanja kluba, VK Smederevo pamtiće po brojnim uspesima na domaćoj, ali i međunarodnoj sceni.  Da će godina biti berićetna videlo se na prvenstvu Srbije na ergometrima kada su bili naš najuspešniji klub. Na državnom prvenstvu samo je VK Partizan u generalnom plasmanu bio bolji od Smederevaca.  Ime našeg grada čulo se širom sveta gde su nastupali naši veslači. Osim na Svetskom prvenstva za seniore, na kome su nastupili Aleksandar Filipović i Veselin Savić, jedan naš veslač imao je tu privilegiju da godinu dana pre svih isproba reatnu stazu u Tokiju. To je pošlo za rukom Nikoli Soldatović koji je bio učesnik juniorskog prvenstva sveta u glavnom gradu Japana. Osim toga, Nikola je bio i učesnik Evropskog šampionata u sastavu četverca sa kormilarom, a sa Balkanskog šampionata vratio se sa bronzanom medaljom.

Sve to bilo je dovoljno da Đorđe Višacki, svojevremeno veslač naše reprezentacije, a sada generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Nikoli Soldatoviću uruči plaketu “Nemanja Nešić”.

U godini na izmaku, osim odličnih rezultata, VK Smederevo pamtiće po ozbiljnom ulaganju u novu opremu. Tako su, zahvaljujući gradu, kupljena dva nova čamca, skif i kombinovani dvojac i dubl, a posle pola decenija nabavljena su dva polovna osmerca. To su, pored ostalog razlozi što se u VK Smederevo sa nestrpljenjem čeka nova 2020. godina. Svi se nadaju da će bar jedan od dvojice kandidata za odlazak u Tokio, Aleksandar Filipović ili Veselin Savić, uspeti da obezbede normu za Olimpijske igre.

Osim Nikole Soldatovića, ove godine za postignute rezultate narađeni su Milica Mladenović, Jovana Vučić, Teodora Stevanovska, Milica Pejović, Milka Zdjelar, Petar Samardžija, Veljko Vukašinović, Dušan Popović, Vuk Marković, Andrija Jevtić, Marko Torbica, Aleksandar Filipović i Veselin Savić. Velike zasluge za ostvarene rezultate pripadaju i trenerima. Ove godine na spisku nagrađenih našli su se trener Uroš Dimitrijević i prvi trener Aleksandar Smiljanić.

Ovogodišnji dobitnici najvišeg klupskog priznanja plakete “dr Božidar Đorđević” za doprinos razvoju veslačkog sporta su Milutin Radivojević i Aleksandar Milivojević.

Kao i prethodnih godina, veslačkoj večeri prisustvovao je, pored ostalih, i Nebojša ilić član selektorske komisije koji je imao reči hvale za VK Smederevo.

– Uvek je zadovoljstvo doći u Smederevo na tradicionalno druženje veslača i prijatelja veslanja u Smederevu. Dolazim više od 30 godina na ovo druženje, ne samo zato što simpatišem ovaj klub i grad, već zato što Veslački klub Smederevo jedan od rasadnika talenata i svi znate da je veliki broj članova ovog kluba branio boje naše zemlje. Sada nas očekuje olimpijska godina i ja se iskreno nadam da će se neki od veslača Smedereva izboriti za odlazak u Tokio. Svetska veslačka federacija je ove godine promenila pravila za odlazak na Olimpijske igre. Da su ostala stara pravila Veselin Savić bi već sada počeo pripreme za nastup na najznačajnijoj sportskoj smotri. Bez obziran a to, četverac u kome vesla Veselin ima velike izglede da se u Lucernu domogne olimpijske vize. Ja sam uveren da će to njima poći za rukom. Što se ostalih veslača tiče, ovaj klub se, posle smene generacija, vratio na velika. Bili su drugi na državnom prvenstvu, nastupili sa na brojnim međunarodnim takmičenjima i mislim da će, baš ova generacija, voditi glavnu reč narednih godina u našoj zemlji – naglasio je Nebojša Ilić.

– Smederevci bi trebalo da budu ponosni na svoje veslače. Svake godine se ovde okupljamo da se još jednom podsetimo na rezultate, ali da se družimo sa našom nekadašnjim rivalima. Mislim da je fantastična stvar da jedna, ne tako velika sredina kao što je Smederevo ima jedan ovako veliki klub. Meni je vrlo drago šro su ljudi koji vode ovaj klub moja generacija sa kojima smo prošli puno toga i siguran sam de će nekim novim klincima omogućiti da se bave sportom na vrhunskom nivou. Veslački klub Smederevo u ovom trenutku ima dvojicu vrhunskih veslača koji znaju kako se postižu veliki rezultati. Samo da podsetim da se do zlata u veslanju teško dolazi. To je pošlo za rukom dvojici veslača Smedereva, a to nije lako pored svetskih velesila kakve su Engleska, Francuska, Nemačka Italija i mnoge druge. Mislim da i Filipović može do norme. Da li će to biti u skifu ili nekom drugom čamcu to za sada ne znamo – rekao je generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki.

Pored velikog broja prijatelja kluba, sponzora, donatora, bivših veslača, gostiju iz drugih klubova, tradicionalnoj večeri prisustvovali su članovi Gradskog veća Jasmina Vojinović, Saša Branežac i Miloš Milosavljević, predsednik Saveza sportova Smederevo.

U subotu je u Novom Sadu u organizaciji Veslačkog kluba Danubius organizovana tradicionalna daljinska regata, poslednje zvanično takmičenje u Srbiji u 2019. godini. Blizu 200 veslača i veslačica se, zbog vodostaja Dunava, nadmetalo na stazi od 2000 metara umesto na 4000 kako se ranije veslalo. U takvoj situaciji Vesčlački klub Smederevo je nastupio sa tri posade i sve tri su se vratile sa medaljama. Najsjajnija odličja pripala su Milki Zdjelar i Milici Pejović koje su u trijumfovale u četverac skulu sa veslačicama Crvene zvezde Majom Mišljenović i Ninom Vizi. U konkurenciji pionirki u četverac skulu najbolje su bile Milica Mladenović, Jovana Vučić, Milica Savić i Anastazija Jovanović. Veslački klub Smederevo dobitnik je i pehara za memorijalnu trku Katarina Kunović. Srebrnu medalju osvojili su pioniri VK Smederevo u četvercu sa kormilarom u sstavu Vukašin Vujanović, Lazar Tasković, Bogdan Cvetković i Dimitrije Otašević.

subota, 05 oktobar 2019 13:12

VK SMEDEREVO KUPIO DVA NOVA ČAMCA

Veslački klub Smederevo danas je medijima, prijateljima kluba, sponzorima i donatorima predstavio nove čamce kupljene tokom ove godine. Vozni park Veslačkog kluba Smederevo od danas je bogatiji za dva nova čamca firme Empaher iz Nemačke, jednog od najboljih svetskih proizvođača opreme za veslanje.

subota, 21 septembar 2019 18:50

VK SMEDEREVO VICEŠAMPION

Državnim prvenstvom u konkurenciji pionira, održanim danas na Adi Ciganliji, stavljena je tačka na ovogodišnju sezonu u Srbiji. Najmlađi veslači našeg kluba danas su osvojili po jednu zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju što je bilo dovoljno da u generalnom plasmanu zauzmu drugo mesto iza Partizana, a ispred Crvene zvezde.

Minulog vikenda na Adi Ciganliji održano je Balkansko prvenstvo u veslanju. Jedinu medalju za VK Smederevo osvojio je Nikola Soldatović u osmercu sa kormilarom. Pored njega u čamcu su bili: Nikola Kolarević, Slavko Savić, Veljko Matić, Ranko Samardžija, Dušan Belić, Todor Stanković, Đorđe Gruber i kormilar Lazar Ivković. 

Beograd će 14. i 15. septembra biti domaćin Balkanskog prvenstva u veslanju za kadete i juniore. Veslački klub će na ovom takmičenju imati predstavnike u pet posada.

sreda, 11 septembar 2019 16:24

SMEDEREVCI BEZ VIZA U LINCU

Finalnim trkama u nedelju je završeno Svetsko prvenstvo u veslanju. Veslački klub Smederevo imao je dvojicu predstavnika na najvećem veslačkom takmičenju u ovoj godini.

sreda, 11 septembar 2019 16:18

FILIPOVIĆ I SAVIĆ PREKO LINCA "JURE" TOKIO

Veslači Smedereva odlično su startovali na Svetskom prvenstvu u veslanju koje je u nedelju počelo u Lincu u Austriji. Aleksandar Filipović je u skifu, u kome je prijavljeno najviše čamaca – 44, ubedljivo slavio u svojoj kvalifikacionoj grupi i tako obezbedio plasman u četvrtfinale koje je na programu u sredu 28. avgusta. Veselin Savić je u četvercu bez kormilara u kvalifikacijama zauzeo poslednje peto mesto iza Poljske, Rumunije, Južne Afrike  Češke. Propušteno u kvalifikacijama naša posada u sastavu: Igor Đerić, Veselin Savić, Nenad Beđik i Viktor Pivač, uspela je da nadoknadi u repesažu. Srpski četverac odveslao je odličnu trku i osvajanjem drugog mesta u repesažu izborio plasman u polufinale među 12 najboljih četveraca sveta. Rivali četvercu u represažu su bile posade Austrije, Danske, Egipta  i  Nemačke. Prvo mesto pripalo je četvercu Nemačke.

– Prva trka je plaćena jednim novim iskustvom, i dobro je što se desilo u prvoj trci jer smo imali drugu šansu. Naime, imamo dvojicu mladih veslača koji iza sebe imaj sebe mnogo trka ali ovo im je prvi nastup na seniorskom A prvenstvu. Preambiciozno smo krenuli u kvalifikacijama i, naravno, pregoreli u toj želji. U drugoj trci sve je bolje izgledalo. U polufinalu imamo realne šanse da se borimo za prva tri mesta koja vode u finale i direktan plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.. Sve je moguće ali je i veliki ulog za sve ekipe. Videćemo šta će biti, nadamo se najboljem – rekao je Veselin Savić.

Polufinalna trke četverca bez kormilara na programu je u četvrtak posle 12 časova. Četverac Srbije veslaće u grupi sa Holandijom, Italijom, Velikom Britanijom, Rumunijom i Švajcarskom.

Srpski četverac bez kormilara, jedina srpska posada u Tokiju, zauzeo je solidno drugo mesto u B finalu, odnosno osmo u generalnom plasmanu. Soldatavić, član VK Smederevo, Kolarević, Savić i Stefanović odveslali su najbolju trku u B finalu. Prvoplasirana Španija pobegla im je za manje od pola sekunde.
Inače staza na kojoj su veslali naredne godine biće poprište trka na Olimpijskim igrama u Tokiju.
U konkurenciji četveraca bez krmilara bilo je prijavljeno deset posada iz Nemačke, Italije, Rumunije, Indije, Španije, Britanije, Australije, Amerike i Grčke.
Soldatović i ostali loše su odveslali u kvalifikacionoj grupi i zauzeli su poslednje mesto, u represažu su bili četvrti tako da su morali da se bore za plasman od sedmog do desetog mesta.
Konačno osmo mesto je zadovoljavajući rezultat ove mlade i perspektivne posade Srbije.

ponedeljak, 05 avgust 2019 09:53

SMILJANIĆ I SOLDATOVIĆ ČEKAJU ŽREB U TOKIJU

Juniorska reprezentacija Srbije u veslanju stigla je pre dva dana u Tokio koji će od 7. do 11. avgusta biti domaćin juniorskog prvenstva sveta. Našu zemlju predstavljaće četverac bez kormilara u sastavu  Nikola Soldatović (Smederevo), Nikola Kolarević (Grafičar), Slavko Savić (Crvena zvezda) i Dušan Stefanović (Danubijus 1885). Sa njima je trener iz VK Smederevo Aleksandar Smiljanić.

– Odradili smo do sada četiri treninga na vodi. Ostalo je da uradimo još neka sitna podešavanja i sve će biti spremno za početak prvenstva što se tiče čamca. Staza i svi objekti na stazi su novi, završeni su pre mesec dana. Ovo je glavna proba za Olimpijske igre naredne godine tako da je organizacija savršena. Prijavljeno je deset posada  iz Španije, Velike Britanije, Nemačke, Grčke, Italije, Rumunije, Indije, Australije, SAD i Srbije. Biće formirane dve grupe od poet posada. Prvoplasirani ide direktno u polufinale, ostali u dva repesaža traže još četiri mesta u a finalu. Sigurno nam neće biti lako jer su svi došli da veslaju finale – raportira iz dalekog Tokija Aleksandar Smiljanić.  Žreb je u utorak u 15 časova po lokalnom vremenu, a u 8 ujutru po našem. Dve kvalifikacione trke su u četvrtak, u 3.10 i 3.15 po našem, a repesaž sutradan u 3.05. Polufinalne trke u ovoj disciplini nema. B finale je u subotu, u 4.05, a finale u nedelju u 4.

Naš četverac je u Tokiju dočekalo izuzetno toplo i sparno vreme. Vlažnost je mnogo veća nego u Srbiji i to bi moglo donekle da oteža posao našoj posadi. Zanimljivo je da je regatna staza, na kojoj će se naredne godine održati trke na Olimpijskim igrama, za 53. juniorski šampionat sveta napravljena na prostoru nekadašnje deponije. Iako duva jak vetar to se na stazi ne oseća jer je betonska obala visoka od 2 do 4 metra.

 
 

Za nešto više od tri nedelje Tokio će ugostiti najbolje juniore sveta na prvenstvu u veslanju. Posle nastupa na Evropskom, veslač Smedereva Nikola Soldatović nastupiće i na ovom velikom takmičenju. Ovog puta  u četvercu koji je osvojio prvo mesto na regati na Bledskom jezeru. Pored njega u čamcu će biti Dušan Stefanović, Slavko Savić i Nikola Kolarević. Ovi momci pripremali su se nedelju dana u Smederevu, a od četvrtka formu stiču na Srebrnom jezeru gde će biti do 30. jula. Nakon toga sledi povratak kućama i pakovanje kofera za dalek put koji je planiran za 31. jul. Sve ovo vreme sa srpskim četvercem bez kormilara radio je trener smederevskih veslača Aleksandar Smiljanić.

Dok se juniori pripremaju za Tokio, najbolji seniori žele da u što boljoj formi dočekaju Svetsko prvenstvo koje će se održati u Lincu od 25. avgusta do 1. septembra. Veslački klub Smederevo ima dvojicu potencijalnih reprezentativaca. Na Srebrnom jezeru pripremaju se Aleksandar Filipović i Veselin Savić.

Iako ima još dosta do ovog velikog takmičenja, očekuje se da će Aleksandar Filipović veslati, kao i na Evropskom prvenstvu, u skifu, dok će Veselin Savić biti član četverca u kome će veslati Nenad Beđik, Viktor Pivač i Igor Đerić. Seniori će boraviti na Srebrnom jezeru do 21. jula, a nakon toga sledi selidba  u Višegrad.

nedelja, 30 jun 2019 14:26

JEVTIĆ I SOLDATOVIĆ POTVRDILI KLASU

Drugog dana državnog prvenstva u veslanju, na Palićkom jezeru, Veslački klub Smederevo uvećao je broj medalja sa 9, posle prvog dana,  za još tri odličja. Zlato je pripalo dvojcu bez kormilara u sastavu Andrija Jevtić - Nikola Soldatović, srebro je osvojio Todor Marković u skifu, a bronzu četverac bez kormilara u sastavu Andrija Jevtić, Konstantin Šujić, Miroslav Jovanović i Nikola Soldatović.

Osmerac u sastavu Vukašin Rajić, Todor Marković, Konstantin Šujić, Petar Samardžija, Vuk Marković, Dušan Popović, Veljko Vukašinović, Miroslav Jovanović i kormilar Ilija Stanojević u finalu je zauzeo solidno četvrto mesto.

Ko će biti ekipni prvak države znaće se posle državnog prvenstva u konkurenciji pionira koje će se održati 21. septembra.

Posle prvog dana državnog prvenstva u veslanju, koje se održava na Palićkom jezeru, najviše uspeha imali su veslači Smedereva. Smederevci su osvojili pet titula prvaka države, tri srebra i jednu bronzu.

Zlatnim medaljama okitili su se Aleksandar Filipović u skifu, Dušan Popović i Veljko Vukašinović u dublu za kadete, Vuk Marković u skifu za kadete, četverac skul u konkurenciji kadeta (Petar Samardžija, Vuk Marković, Dušan Popović, Veljko Vukašinović) i četverac skulu za kadetkinje (Milica Pejović, Jovana Vučić, Milka Zdjelar, Teodora Stevanovska).

Srebrne medalje osvojili su Aleksandar Filipović i Veselin Savić u seniorskom dubl skulu, Petar Samardžija i Vukašin Rajić u kadetskom dvojcu bez kormilara, Milica Mladenović i Milka Zdjelar u kadetskom dubl skulu, a treće mesto zauzeo je kadetski dubl skul u sastavu Marko Atanasijević i Lazar Živković.

U nedelju na regatnu stazu na Palićkom jezeru izlaze juniori. Veslački klub Smederevo će imati pet posada. U skifu vesla Todor Marković, Andrija Jevtić i Nikola Soldatović u dvojcu bez kormilara, Konstantin Šujić i Todor Marković u dubl skulu, Andrija Jevtić, Konstantin Šujić, Miroslav Jovanović i Nikola Soldatović u četvercu bez kormilara, a u osmercu će swe okušati Vukašin Rajić, Todor Marković, Konstantin Šujić, Petar Samardžija, Vuk Marković, Dušan Popović, Veljko Vukašinović, Miroslav Jovanović i kormilar Ilija Stanojević.

subota, 22 jun 2019 15:47

SOLDATOVIĆU SA BLEDA VIZA ZA TOKIO

Veslač Smedereva Nikola Soldatović učestvovaće na juniorskom prvenstvu sveta koje se održava u Tokiju od 7. do 11. avgusta. Smederevski veslač obezbedio je vizu za nastup na ovom velikom takmičenju posle velike internacionalne Bledske regate održane minulog vikenda na Bledskom jezeru.

Soldatović je u kombinovanoj posadi četverca bez kormilara Nikolom Kolarevićem (Grafičar), Slavkom Savićem (Crvena zvezda) i Dušanom Stevanovićem (Danubius) trijumfovao u obe trke.

Prvog dana srpski četverac trijumfovao je u vremenu 6:28.35, četiri sekunde više od posade partizana koji je za manje od četiri deseta dela sekunde zauzeo mesto groj dva ispred Hrvata. Četvrto mesto pripalo je četvercu Linca, peto drugoj posadi Hrvatske, a poslednje šesto ekipi iz Đera iz Mađarske.

Srpski četverac bio je još ubedljviji drugog dana. Slavili su u vremenu 6:24.74, skoro šest sekundi više od drugoplasiranih Hrvat i čak deset više od četverca Partizana. Četvrti je bio Viking iz Linca, pet četverac Đera, a šesti Lucern.

Do kraja meseca veslače Smedereva očekuju dva velika takmičenja. Idućeg vikenda, Aleksandar Filipović će nastupiti u skifu na drugom Svetskom kupu u Poznanju u Poljskoj, a nedelju dana kasnije Palić će biti domaćin državnog prvenstva u konkurenciji seniora, juniora i kadeta.

 

subota, 22 jun 2019 15:40

SOLDATOVIĆ NA BLEDU U ČETVERCU

Danas na Bledskom jezeru počinje 64. po redu Bledska internacionalna regata. Veslački klub Smederevo na ovom takmičenju će prestavljati Nikola Soldatović koji će nastupiti u kombinovanoj posadi četverca bez kormilara sa Nikolom Kolarevićem (Grafičar), Slavkom Savićem (Crvena zvezda) i Dušanom Stevanovićem (Danubius). Ovogodišnja regata okupiće 460 veslača iz 60 reprezentacija i klubova iz 15 država: Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Gruzije, Nemačke, Mađarske, Moldavije, Severne Makedonije, Saudijske Arabije, Švajcarske, USA, Srbije i Slovenije.

subota, 22 jun 2019 15:36

DVE BRONZE ZA SMEDEREVCE

Kadeti smederevskog Veslačkog kluba Smederevo Petar Samardžija, Dušan Popović, Vuk Marković i Veljko Vukašinović osvojili su dve bronzane medalje na regati Olimpijskih nada Srednje Evrope održanoj danas u Velencima u Mađarskoj. Smederevska posada do bronze je došla četverac skulu, a ispred njih bile su posade Češke i Mađarske. Drugo bronzano odličje pripalo im je u trci osmeraca. Pored smederevskog četverac skula, srpski osmerac činio je i četverac Partizana.

Velenci u Mađarskoj sutra će biti domaćini veoma jake međunarodne veslačke regate zemalja Srednje Evrope. Boje naše zemlje i grada na regati olimpijskih nada Srednje Evrope braniće veslači Smedereva  Petar Samardžija, Dušan Popović, Vuk Marković i Veljko Vukašinović koji će nastupiti u četverac skulu. Na regati će učestvovati veslačke nade iz šest evropskih zemalja.

subota, 22 jun 2019 15:25

FILIPOVIĆ 20. U LUCERNU

Na danas završenom Evropskom prvenstvu u Lucernu Smederevac Aleksandar Filipović zauzeo je drugo mesto u D finalu, osnosno 20. u generalnom plasmanu. Naš veslač nastupio je na prvom velikom međunarodnom takmičenju, posle nastupa u Italiji, sa mnogo ambicija ali ga je povreda, zbog koje je propustio nastup na Svetskom kupu u Plovdivu, omela da pokaže sve svoje mogućnosti. Zbog velikog broja skifova, čak 25, sa vrlo kvalitetnim veslačima, samo u ovoj disciplini veslalo se i četvrtfinale. Nažalost, nije uspeo da se plasira u polufinale i morao je u borbu za plasman od 19. do 24. mesta.

Ipak, do Svetskog prvenstva u Lincu, koje je na programu od 25.avgusta. do 1. septembra ove godine, ima dovoljno vremena da se Filipović spremi jer se na ovom šampionatu osvajaju vize za nastup na Olimpijskim igrama naredne godine. Dobro odrađene pripreme i rezultat na regati u Italiji, i nesumnjivi kvalitet koji poseduje Aleksandar Filipović daju nadu da može da se nadje na Olimpijskim igrama 2020. godine. Da li će to biti u skifu ili nekoj drugoj posadi, što je verovatnije, ostaje da se vidi.

subota, 22 jun 2019 15:21

FILIPOVIĆ NA EP U LUCERNU

U Lucernu u petak 31. maja počinje Evropsko prvenstvo u veslanju. Boje reprezentacije Srbije na ovom šampionatu braniće veslač Smedereva Aleksandar Filipović. On će pokušati da se skifu domogne što boljeg plasmana.

Veslači Smedereva ostvarili su odličan rezultat na regati drugog kola Kupa Srbije koja je održana danas na Adi Ciganliji. Od 17 posada, koliko je nastupilo, čak 11 posada VK Smederevo osvojilo je medalje. Bilans je 5 pet zlatnih i po tri srebrne i bronzane.

subota, 22 jun 2019 15:10

DRUGO KOLO KUPA SRBIJE

Ada Ciganlija će u subotu biti domaćin drugog kola Kupa Srbije i druge regate Omladinske lige Srbije. Veslački klub Smederevo nastupiće sa 16 posada u konkurenciji pionirki, kadeta, kadetkinja, juniora i seniora.
U konkurenciji seniora VK Smederevo će imati trojicu predstavnika u skifu. Pored iskusnog Veselina Savića, prvaka Evrope iz 2014. godine, za što bolji plasman boriće se Marko Torbica i Mihajlo Stojanović. u seniorskom dubl skulu okušaće se Marko Torbica i Miroslav Jovanović.
Kod juniora VK Smederevo će imati predstavnika u skifu, Miroslav Jovanović i dubl skul u sastavu Konstantin Šujić - Todor Marković.
Najviše predstavnika Smederevci će imati u konkurenciji kadeta. Vuk Marković i Petar Samardžija nastupiće u skifu, Lazar Živković i Vukašin Rajić veslaće u dvojcu bez kormilara, a posadu četverac skula činiće Petar Samardžija, Vuk Marković, Dušan Popović i Veljko Vukašinović.
U konkurenciji veslačica VK Smederevo će imati pet posada. Teodora Stevanovska u pionirskom skifu, Milica Savić i Jovana Vučić u pionirskom dubl skulu, Milica Pejović u kadetskom skifu i jednu posadu u kadetskom subl skulu Milica Mladenović - Milka Zdjelar .

Danas je završena još jedna velika Beogradska internacionalna regata na kojoj je ove godine nastupilo 237 posada iz Bugarske, Mađarske i Srbije. Posle jučerašnja tri zlatna odličja, veslači Smedereva su i drugog dana uspeli da se tri puta domognu pobedničkog postolja. Zlatnim medaljama su se okitili muški kadetski četverac skul u sastavu Petar Samarđžija, Vuk Marković, Dušan Popović i Veljko Vukašinović, devojke u kadetskom dublu – Jovana Vučić i Milica Savić, kao i kadetkinje u dublu, Milica Mladenović i Milka Zdjelar a do srebra je doveslala u skifu za kadetkinje.
Srebro je pripalo Teodori Stevanovskoj u skifu u konkurenciji pionirki.

subota, 22 jun 2019 14:52

DOBRI REZULTATI PRVOG DANA NA BIR-i

Posle prvog dana takmičenja na tradicionalnoj Beogradskoj internacionalnoj regati, kolekcija medalja VK Smederevo uvećana je za tri zlatna odličja.

subota, 22 jun 2019 14:40

PRVA REGATA KUPA SRBIJE

Naredne subote na Adi Ciganliji će se održati prva regata Kupa Srbije i Otvoreno prvenstvo Beograda u veslanju. VK Smederevo će nastupiti sa 14 posada. U konkurenciji seniora nastupiće u skifu Marko Torbica i Mihajlo Stojanović. Najviše posada biće u konkurenciji juniora za koje će ova regata biti izborna za sastav reprezentacije koja će uskoro nastupiti na Evropskom prvenstvu.

subota, 22 jun 2019 14:25

FILIPOVIĆ PRVI U ITALIJI

Smederevski veslač Aleksandar Filipović je već na prvoj jačoj međunarodnoj proveri pokazao da rezultati ostvareni u pripremnom periodu, kao i na ergometima, nisu slučajnost. Filipović je na 33. međunarodnoj memorijalnoj regati Paolo D Aloja, drugog dana osvojio zlatnu medalju u skifu. Dan ranije je u dublu sa Martinom Mačkovićem zauzeo peto mesto u dubl skulu.

subota, 22 jun 2019 14:15

36. REGATA KROACIJA OPEN

Minulog vikenda u Zagrebu je na Jarunu održana 36. međunarodna regata Kroacija open. U vrlo jakoj konkurenciji, kadetski četverac skul VK Smederevo Petar Samardžija, Dušan Popović, Vuk Marković i Veljko Vukašinović trijumfovao je u vremenu 6:29.16.

subota, 22 jun 2019 14:04

Najava uspešne sezone

Veslački klub Smederevo, nikada do sada, u svojoj bogatoj klupskoj istoriji nije napravio rezultat sličan ovom na državnom prvenstvu na ergometrima koje je u nedelju održano u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu.  Član Izvršnog odbora VSS i koordinator juniorske i kadetske reprezentacije Srbije Luka Đorđević samouvereno je izjavio da klub nikada nije imao ovakvu generaciju veslača spremnih za najveća dostignuća. Opravdanje za ovoliki optimizam pokrepljivao je rezultatima na ergometrima koje su tokom priprema ostvarili smederevski veslači. Sve što je predvideo dogodilo se u Zrenjaninu.

Dan uoči državnog prvenstva na ergometrima, Luka Đorđević samouvereno je izjavio da klub nikada nije imao ovakvu generaciju veslača spremnih za najveća dostignuća. Opravdanje za ovoliki optimizam pokrepljivao je rezultatima na ergometrima koje su tokom priprema ostvarili smederevski veslači. Ako je iko sumnjao u njegove izjave, sigurni smo da posle današnjeg nastupa smederevskih veslača u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu, gde je prvenstvo održano, dileme nema - Veslački klub Smederevo je sveukupni pobednik. Pored pehara namenjenog sveukupnom pobedniku, Smederevcima će pripasti pehari za najbolju mušku i žensku ekipu.

U Veslačkom klubu Smedrevo nema predaha. Najbolji seniori i juniori privode kraju pripreme za sezonu od koje svi u klubu očekuju mnogo. Najbolji juniori VK Smederevo tokom januara su boravili u Stolivu, a nedavno su se vratili iz Kojčegiza u Turskoj.

subota, 22 jun 2019 12:56

Filipovićev rekord na ergometru

Za veslače Smedereva gotovo da nema predaha. Odmah posle dočeka Nove godine i kratkotrajnog odmora, prošle nedelje svi veslači Smedereva odradili su kontrolne testove na ergometru. U stručnom štabu su prezadovoljni učinkom svih veslača, a posebno izdanjem seniora Aleksandra Filipovića i Veselina Savića koji se posle duže pauze vratio veslanju.

U Veslačkom klubu Smederevo uveliko traju pripreme za narednu takmičarsku sezonu. U želji da se ostvare što bolji rezultati, u saradnji sa Veslačkim savezom Srbije, odrađeni su savezni testovi po klubovima.

Veslački klub Smederevo je, po tradiciji, na Veslačkoj večeri, uz društvo prijatelja kluba, donatora, sponzora, čelnika Saveza, veslača, roditelja i nastavnika proglasio najuspešnije u godini na izmaku.
Smederevski veslači imaju čemu da se raduju. U godini koju dočekuju i u kojoj obeležavaju 95 godina postojanja, nadaju se još boljim rezultatima po kojima su prepoznatljivi u našoj zemlji i inostranstvu. Podloga za taj optimizam su rezultati ostvareni u 2018. godini.
Kao i prethodnih godina, smederevski veslači nastupali su na gotovo svim većim međunarodnim takmičenjima.

Godinama unazad  tradicionalna daljinska regata u  Novom sadu označava kraj zvanične takmičarske sezone u našoj zemlji. Ove godine Novi Sad je ugostio predstavnike iz deset domaćih ekipa i Iktusa iz Hrvatske.

Veslači Smedereva osvojili su 11 medalja na državnom prvenstvu održanom prošlog petka i subote na Adi Ciganliji. Kolekcija medalja obogaćena je sa tri zlatne medalje, sedam srebrnih i jednom bronzanom.

Državnim prvenstvom u svim kategorijama, narednog petka i subote na Adi Ciganliji završava se ovogodišnja takmičarska veslačka sezona u Srbiji. Najbolji veslači Srbije nadmetaće se na Adi Ciganliji sa željom da što boljim rezultatima stave tačku na ovogodišnju, vrlo napornu, sezonu.

Smederevci će se na ovom takmičenju pojaviti sa 15 posada. Prvog dana šampionata, u petak, nadmetaće se juniori i pioniri.

četvrtak, 13 jun 2019 20:51

SMEDEREVCIMA ZLATO I BRONZA SA PALIĆA

Minulog vikenda na Palićkom jezeru održana je poslednja regata Kupa Srbije, poslednje kolo Omladinske lige i Otvoreno prvenstvo Subotice. Na ovom takmičenju učestvovalo je 158 posada iz Srbije, Mađarske i Hrvatske.

U takvoj konkurenciji veslači Smedereva osvojili su zlatnu i bronzanu medalju. Do najsjajnije medalje stigle su pionirke u četverac skulu u sastavu Milica Pejović, Milica Mladenović, Milka Zdjelar i Teodora Stevanovska.

U konkurenciji kadeta treće mesto u dubl skulu pripalo je Lazaru Živkoviću i Luki Vasiću. Do ovog takmičenja u Kupu Srbije vodi Crvena zvezda, sledi partizan, a na trećem mestu je Smederevu. U Omladinskoj ligi Čurug je prvi, a Smederevo drugo.

Kadeti VK Smederevo i junior Marko Torbica, učesnici Balkanskog prvenstva, preskočili su ovo takmičenje zbog priprema za predstojeće državno prvenstvo koje će se održati 21. i 22. septembra u Beogradu.

četvrtak, 13 jun 2019 20:44

DVA SREBRA I ČETIRI BRONZE IZ PLOVDIVA

Još jednom su mlađe generacije Veslačkog kluba Smederevo potvdile da u ovom klubu ne moraju da brinu za budućnost. Minulog vikenda smederevski veslači su na Balkanskom prvenstvu održanom u Plovdivu osvojili šest medalja, dva srebra i četiri bronze.

četvrtak, 13 jun 2019 20:30

ČEKAJU SE MEDALJE IZ PLOVDIVA

Predstojećeg vikenda najbolji juniori i kadeti Balkana boriće se za medalje na Balkanskom prvenstvu u veslanju. U sastavu Veslačke reperezentacije Srbije nastupiće i petorica Smederevaca. U konkurenciji juniora Marko Torbica će veslati u dve discipline, dubl i četverac skulu. Miroslav Jovanović, u konkurenciji kadeta, veslaće u skifu i kombinovanoj posadi četverac skula. Andrija Jevtić i Nikola Soldatović veslaće u kadetskom dvojcu, a Vuk Marković u kombinovanom osmercu. Put Plovdiva, sa smederevskim veslačima krenuće i trener mlađih kategorija Saša Dragutinović.

Kvalifikacione trke na programu su u subotu 25. avgusta, a borbe za medalje dan kasnije.

 

četvrtak, 13 jun 2019 20:20

FILIPOVIĆ PETI U B FINALU SA ČETVERCEM

Prvo veliko međunarodno takmičenje u veslanju završeno je prošle nedelje u Glazgovu. Boje Srbije, Smedereva I VK Smederevo na ovom velikom takmičenju branio je Aleksandar Filipović u četvercu bez kormilara. Posada u sastavu Miloš Stanojević, Aleksandar Filipović, Viktor Pivač i Martin Mačković u konkurenciji 13 čamaca zauzela je 11. mesto.

četvrtak, 13 jun 2019 20:08

FILIPOVIĆ U GLAZGOVU

Pre 22 godine u Glazgovu je smederevsko veslanje došlo do prve velike svetske medalje. To je pošlo za rukom juniorima veslačkog kluba Smederevo Bobanu Rankoviću i Milošu Vujaniću koji su doveslali do srebra, a zlato im je izmaklo za treptaj oka.

Posle 22 godine Glazgov je ponovo domaćin jednog velikog  veslačkog takmičenja i naš klub imaće jednog predstavnika.

Boje naše zemlje na skupu najboljih veslača Evrope braniće Aleksandar Filipović. Poslednje pripreme pred odlazak u Škotsku obavljene se na Srebrnom jezeru do 30. jula. On će veslati u četvercu bez kormilara u kome će još biti Martin Mačković, Viktor Pivač i Miloš Stanojević.

-           Pripreme su prošle odlično. Atmosfera je odlična i čamac za sad ide dobro. Nikad nismo veslali u ovoj kombinaciji tako da će tek prve trke u Glazgovu pokazati koliko vredimo. Međutim, vremena na treninzima obećavaju. U ovom trenutku ne mogu da predvidim kolike su nam mogućnosti, ali nadam se najboljem – kaže Aleksandar Filipović.

Pored četverca bez kormilara, na EP u Glazgovu  u sastavu reprezentacije Srbije nastupiće još dubl, dvojac, skif i ženski dubl i dvojac bez kormilara.

Aleksandar Filipović u utorak kreće put Glazgova gde Evropsko prvenstvo počinje 2. avgusta kvalifikacikonim trkama, a završava se petog kada su na programu A i B finala za plasman od 1. do 6. i od 7. do 12. mesta.

Pored brojnih titula prvaka Srbije u raznim disciplinama, Filipović u svojoj kolekciji ima zlato sa Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine iz 2012. godine kada je veslao u četvercu sa kormilarom sa Jovanom Jovanovićem, Igorom Lucićem, Lukom Đorđševićem i kormilarom matejom Jošićem, ali i srebro sa Svetskog kupa na Bledu u dublu sa Markom Marjanovićem.

četvrtak, 13 jun 2019 19:59

VESA OTIŠAO U TRENERSKE VODE

Veselin Savić, osvajač zlatne medalje na prvenstvu Evrope 2014. i prvak sveta u konkurenciji mlađih seniora,  i osvajač dve bronzane medalje sa Svetskih kupova u četvercu bez kormilara i dvojcu bez kormilara, već šest meseci trenira mlađe kategorije ovog kluba u kome je, kako sam, u šali  kaže, proveo ceo svoj život.

- Kako su veslačke godine prolazile, tako me je život odvlačio u trenerske vode. Odluku da se posvetim radu sa mlađim kategorijama ubrzala je povreda zbog koje sam morao da ostavim veslanje. Imao sam drugačije gledište o trenerskom poslu dok nisam ušao u te vode. Ipak, mislim da suštinski nema neke razlike. Sada trenutno treniram početnike i činjenica je da iskustvo koje imam njima ne znači mnogo. U okviru Škole veslanja treniram i devojčice i mogu da kažem da ima mnogo potencijala. Sada nam je glavni cilj da se sa dečacima i devojčicama ove godine pojavimo na državnom prvenstvu u Beogradu. Tek od sledeće godine od njih možemo da očekujemo neke rezultate. Sada je najbitnije da nauče da veslaju i da zavole ovaj sport, da nauče šta je odgovornost, disciplina i da steknu radne navike.

 

Još jedan nastup i mnoštvo medalja za smederevske veslače. Na internacionalnoj regati Vojvodina open, održanoj na Paliću, veslači Smedereva osvojili su 12 medalja. Prvi dan najavio je žetvu medalja kada su se Smederevci osam puta peli na pobedničko postolje. Jedini predstavnik Smedereva u seniorskoj konkurenciji, Aleksandar Filipoivć nije imao premca u skifu, a uspeh je upotpunio osvajanjem zlata u seniorskom dubl skulu sa Milošem Stanojevićem iz Tamiša. Ovi rezultati, kao i nastupi na dosadašnjim regatama obezbedili su Filipoviću pozivnicu na pripreme za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Glazgovu u Škotskoj.

U mlađim kategorijama do zlata je prvog dana regate stigao kadetski četverac bez kormilara u sastavu Vuk Marković, Nikola Soldatović, Andrija Jevtić i Miroslav Jovanović. Srebro su osvojila Milka Zđelar i Milica Mladenović u skifu za pionirke, kao i  dubl skul u sastavu Milica Pejovič i Teodora Stevanovska.

Bronzana odličja pripala su Miroslavu Jovanoviću u skifu za kadete, kadetskom četverac skulu (Petar Samardžija, Dušan Popović, Veljko Vukašinović, Todor Marković ) i pionirskom četverac skulu u sastavu Vuk Simić, Lazar Stojković, Dimitrije Simić i Božidar Kovačević.

 

Osim Filipovića, koji je drugog dana bio najbolji u dubl skulu, na pobedničko postolje popeo se kadetski dvojac u sastavu Andrija Jevtić i Mikola Soldatović. Oni su osvajanjem zlatne medalje potvrdili kvalitet i odličnu formu tokom ovog dela sezone.

Pionirski dubl skul u sastavu Lazar Stojković i  Božidar Kovačević  bio je drugi, kao i pionirke u četverac skulu u sastavu Milica Pejović, Milica Mladenović, Milka Zđelar i Teodora Stevanovska.

Naredna iskušenja mlađe kategorije VK Smederevo očekuju početkom septembra  kada se na Paliću održava treće kolo Omladinske lige Srbije.

 

Ukupno 106 posada iz 14 klubova nadmetalo se prošle subote na Tisi kod Čuruga u okviru drugog kola Omladinske lige. U VK Smederevo imaju razloga za zadovoljstvo jer su se sa ovog takmičenja vratili sa osam medalja, tri zlatne, četiri srebrne i jednim bronzanim odličjem.

U konkurenciji kadeta u skifu trijumfovao je Andrija Jevtić, a u istoj konkurenciji, ali u dubl skulu najbolji su bili Vuk Marković i Dušan Popović. Srebro je pripalo takođe Smederevcima Luki Vasiću i Vukašinu Rajiću.

Na najviše pobedničko postolje popela se i Milka Zdjelar u pionirskom skifu, dok je njena klupska drugarica Milica Mladenović bila druga.

Kadetski četverac skul u sastavu Petar Samardžija Vuk Marković, Dušan Popović i Andrija Jevtić bio je drugi, kao i u konkurenciji kadetkinja u istoj disciplini posada u sastavu Jelena Vukelić, Nevena Stevanović, Ana Soldatović i Milica Pejović.

Jedino bronzano odličje pripalo je pionirkama u dubl skulu u kome su veslale Teodora Stevanovska i Maša Vasić.

Treće kolo Omladinske lige održaće se 1. septembra, takođe u Čurugu, a poslednje četvrto kolo13. oktobra u Novom Sadu. Posle dva kola vodi Čurug sa 25 bodova, a Smederevo je drugo sa 22 boda.

Narednog vikenda na Paliću će se održati Otvoreno prvenstvo Vojvodine na kome će VK Smederevo nastupiti sa 13 posada.

U konkurenciji seniora okušaće se Aleksandar Filipović i skifu, a u istoj disciplini, ali u konkurenciji juniora veslaće Lazar Ristić. Kadetski skif predstavljaće Miroslav Jovanović. Petar Samardžija, Dušan Popović, Veljko Vukašinović i Todor Marković nastupiće u kadetskom  četverac skulu, dok će u četvercu bez kormilara veslati Vuk Markvoić, Nikola Soldatović, Andrija Jevtić, i Miroslav Jovanović. U pionirskom četverac skulu veslaće Vuk Simić, Lazar Stojković, Dimitrije Simić i Božidar Kovačević.

U kadetskom dvojcu bez kormilara do što boljeg plasmana pokušaće da dođu Andrija Jevtić i Nikola Soldatović, a u dubl skulu VK Smederevo imaće tri posade (Miroslav Jovanović – Vuk Marković, Todor Marković – Veljko Vukašinović i dušan Popović – Petar Sanardžija). U konkurenciji pionirskih dubl skulova snage sa ostalima odmeravaće Dimitrije Simić i Božidar Kovačević.

Ženski deo VK Smederevo oprobaće se u dubl skulu u sastavu Milica Pejović i Teodora Stevanovska i četverac skulu u kome će , pored Teodora i Milice, veslati Milica Mladenović i Milka Zdjelar.

sreda, 12 jun 2019 22:27

DVA ODLIČJA SA BLEDA

Minulog vikenda na Bledskom jezeru je održana 63. Internacionalna regata na kojoj je nastupilo 443 veslača iz 18 zemalja i 63 kluba. Na ovoj velikoj smotri veslanja nastupio je i VK Smederevo sa osam posada.

U izuzetno jakoj konkurenciji mladi veslači Smedereva su još jednom potvrdili da je pred njima svetla budućnost. Od osam posada četiri se plasiralo se finale, a dve posade su se popele na pobedničko postolje.

Kadetski četverac skul u sastavu Vuk Marković, Andrija Jevtić, Nikola Soldatović i Miroslav Jovanović trijumfovao je u ovoj disciplini, a druga smederevska posada u sastavu Petar Samardžija Dušan Popović, Veljko Vukašinović i Todor Marković zastala je na korak od medalje.

Odličan rezultat zabeležili su u kadetskom dubl skulu Andrija Jevtić i Nikola Soldatović osvajanjem srebrne medalje. Oni su sa pobedničkim čamcem iz VK Partizan zaostali nešto manje od četiri sekunde.

U istoj disciplini Veljko Vukašinović i Todor Marković zauzeli su odlično peto mesto.

Osim veslača Slovenije i Srbije, na Bledskom jezeru nadmetali su se veslači iz Austrije, Bigarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Francuske , Gruzije, Nemačke, Gvatemale, Mađarske, Meksika, Slovačke, Španije, Švajcarske, Turske i USA. Mlađe kategorije VK Smederevo naredne nedelje na Tisi kod Čuruga očekuje drugo kolo Omladinske lige na kome će nastupiti kadeti i pioniri.

sreda, 12 jun 2019 22:22

SPREMNI ZA BLED

Zbog loših vremenskih prilika na Palićkom jezeru prošle subote nije održana treća regata Kupa Srbije. Termin održavanja biće naknadno određen, ali za najbolje veslače naše zemlje i Smedereva nema predaha.

Već u četvrtak VK Smederevo odlazi za Bled gde će na tradicionalnoj Bledskoj regati nastupiti sa pet posada tokom dvodnevnog nadmetanja.

Prvog dana, u subotu, na regatnu stazu izaći će u juniorskom dubl skulu  Lazar Ristić i Andrija Simeunović iz zemunskog Galeba. U kadetskom skifu boje Smedereva braniće Jovanović Miroslav, Vuk Marković i Dušan Popović. VK Smederevo imaće i dve posade u kadetskom dubl skulu. Prvu posadu čine Andrija Jevtić i Nikola Soldatović, a drugu Veljko Vukašinović i Todor Marković.

Drugog dana do što boljeg plasmana pokušaće da stignu ponovo u juniorskom dubl skulu Lazar Ristić i Andrija Simeunović. Smederevo će imati i dve posade u kadetskom četverac skulu. U prvoj posadi će veslati Vuk Marković, Andrija Jevtić, Nikola Soldatović i Miroslav Jovanović, a u drugu čine Petar Samardžija, Dušan Popović, Veljko Vukašinović i Todor Marković.

 

 

Veslački klub Smedereva nastupiće u subotu. 9. juna na regati trećeg kola Kupa Srbije, na Palićkom jezeru, sa 13 posada u konkurenciji pionira i kadeta.

U kadetskom skifu Smederevci će nastupiti sa trojicom predstavnika ( Miroslav Jovanović, Vuk Marković i Dušan Popović). U dvojcu bez kormilara veslaće  Andrija Jevtić i Nikola Soldatović. Do što boljeg plasmana u četvercu bez kormilara pokušaće da dođu Vuk Marković, Nikola Soldatović, Andrija Jevtić i Miroslav Jovanović. Kao i u skifu, VK Smederevo imaće tri posade u dubl skulu – Veljko Vukašinović – Todor Marković, Luka Vasić – Vukašin Rajić i Andrija Jevtić – Nikola Soldatović. Poslednje dve posade u konkurenciji kadeta čine dva četverac skula. Prvu posadu čine  Petar Samardžija, Dušan Popović, Veljko Vukašinović i Todor Marković, a u drugoj će veslati Lazar Živković, Konstantin Šujić, Luka Vasić i Vukašin Rajić.

U konkurenciji pionira VK Smederevo imaće tri posade. U pionirskom dubl skulu nastupiće Dimitrije Simić i Božidar Kovačević. Kod pionirki u borbi za što bolji plasman naći će se dva četverac skula. U jednom će veslati Teodora Stevanovska, Milica Mladenović, Milka Zdjelar i Maša Vasić. Posadu drugog četverac skula čine Jelena Vukelić, Nevena Stevanović, Ana Soldatović i Milica Pejović.

U nedelju je završen prvi Svetski kup u veslanju održan na Adi Ciganliji uz učešće više od 1000 veslača iz 42 zemlje. Boje naše zemlje branio je, pored ostalih, veslač Smedereva Aleksandar Filipović. U vrlo jakoj konkurenciji, gde su nedostajali samo skifisti Novog Zelanda i Hrvatske, naš veslač je zauzeo četvrto mesto u C finalu, 16. u ukupnom plasmanu u konkurenciji 34 čamca. Plasman u polufinale izostao je za dve sekunde za koliko je Filipović zaostao za Vasićem, drugom iz reprezentacije koji je kasnije u finalu skifova zauzeo odlično peto mesto

Za tri nedelje sledi druga regata Svetskog kupa u Lincu, a završna, treća regata Svetskog kupa održaće se u Lucernu sredinom jula. Do tada će se verovatno znati i sastav seniorske repreznetacije Srbije koja će nastupiti na Evropskom prvenstvu u Glazgovu početkom avgusta  i Svetskom šampionatu koji će se održati u Plovdivu u Bugarskoj od 9. do 16. septembra.

Narednog vikenda mlađe selekcije VK Smederevo nastupiće na trećoj regati Kupa Srbije na Palićkom jezeru, a za dve nedelje, najbolji juniori i kadeti VK Smederevo učestvovaće na tradicionalnoj međunarodnoj regati na Bladskom jezeru.

 

Prošle subote u Bačkoj Palanci održano je prvo kolo Omladinske lige Srbije na kome su briljirali pioniri i kadeti Veslačkog kluba Smederevo.

Smederevci su osvojili devet medalja, po tri zlatne, srebrne i bronzane. U skifu za kadete zlato i srebro pripalo je Smederevcima. Trijumfovao je Miroslav Jovanović, a na drugom mestu se našao Nikola Soldatović. Četvrto mesto u ovoj konkurenciji pripalo je takođe veslaču Smedereva Vuku Markoviću.

Dvostruki trijumf ostvarile su i veslačice Smedereva u četverac skulu. Prvo mesto pripalo je Teodori Stevanovskoj, Milici Mladenović, Milki Zdjelar i Maši Vasić. Njihove klupske drugarice Milica Pejović, Jelena Vukelić, Nevena Stefanović i Ana Soldatović domogle su se srebrne medalje.

Poslednje, treće zlatno odličje pripalo je kadetskom četvercu bez kormilara u sastavu  Dušan Popović, Nikola Soldatović, Vuk Marković i MiroslavJovanović. U dubl skulu za kadete Smederevci su osvojili srebro i bronzu. Na drugo mesto plasirala se posada Veljko Vukašinović – Dušan Popović, a na treće Luka Vasić - Vukašin Rajić. Poslednje bronzano odličje „zaradio „ je u skifu za pionire Božidar Kovačević.

Drugo kolo Omladinske lige Srbije na programu je 23. juna na Tisi kod Čuruga

utorak, 11 jun 2019 18:57

TORBICA DRUGI U D FINALU

Finalnim trkama u nedelju je u Gravelinu u Francuskoj završeno Evropsko prvenstvo za juniore. Marko Torbica, član VK Smederevo, je iz drugog pokušaja uspeo da se u skifu  plasira u četvrtfinale pošto je u repesažu zauzeo četvrto mesto iza predstavnika Litvanije, Letonije i Hrvatske. U odlučujućoj trci za plasman u polufinale Torbica je bio četvrti, a prva tri skifa obezbeđivala su nastup u polufinalu. Poprilično istrošen prethodnim trkama Marko Torbica nije uspeo da se plasira u C finale već je u D finalu zauzeo drugo mesto, 20-o u generalnom plasmanu. Prethodno je veslač Smedereva u svojoj kvalifikacionoj grupi bio peti iza skifova Kipra, Mađarske, Španije i Švedske koji su se plasirali u četvrtfinale.

Bez obzira na relativno slabiji plasman, Marko Torbica je na ovom takmičenju pokazao određene kvalitete koji, uz dodatno angažovanje, na nekim narednim takmičenjima mogu da daju još bolje rezultate.Pogotovo, ako se ima u vidu da je Torbici ovo prvo veliko međunarodno takmičenje. Prilika za popravljanje utiska  biće juniorsko prvenstvo sveta koje će se od 8. do 12. avgusta održati u Račicama u Češkoj.

Prvo veliko međunarodno veslačko takmičenje u konkurenciji juniora održaće se 26. i 27. maja u Gravelinu u Francuskoj. Na jednom mestu naći će se najbolji juniori i juniorke Evrope, a međU njima našlo se i ime talentovanog i perspektivnog smederevskog veslača Marka Torbice. Posle odličnih nastupa na prvenstvu Srbije u malim čamcima, kao i na Beogradskoj internacionalnoj regati, na predlog koordinatora za juniore i kadete Luke Đorđevića, doneta je odluka da se Torbica u Gravelinu takmiči u konkurenciji skifista. Pored njega, na juniorskom šampionatu Evrope nastupaće i Marko Prodanović i Todor Stanković u dvojcu bez kormilara i Marko Đuranović, Kosta Petković, Pavle Lijeskić i Veljko Matić u četvercu.

-           Iako veslanje treniram šest godina tek poslednje dve sam se profesionalno posvetio treninzima. To tada sam se više rekreativno bavio ovim sportom. Rezultat nije izostao. Uspeo sam da izborim svoje mesto u državnom timu za Evropsko prvenstvo za juniore i da tako iznenadim i sebe i druge. Budući da sve sve dogodilo preko noći imam malu tremu što ću biti učesnik ovako velikog takmičenja, ali sam siguran da će ona nestati sa prvim startom u Gravelinu. Odlično sam radio u završnim pripremama i maksimalno sam spreman za sve izazove koji me očekuju u Francuskoj – kaže Torbica i dodaje – Budući da nemam značajno međunarodno iskustvo od protivnika koji me očekuju na prvenstvu poznajem jedino Slovenca Jaku Časa koji je trijumfovao na ovogodišnjoj Internacionalnoj regati “Croatia Open” na kojoj sam ja slavio u B finalu. Bez obzira na sve spreman sam da dam svoj maksimum i nadam se da mogu do jedne od tri karte koje vode na Olimpijske igre mladih u Argentinu iako sam svestan da bi to bio ogroman rezultat.

Osim Marka Torbice, ostale mlade veslače Smedereva 26. maja očekuje nastup na prvom kolu Omladinske lige za kadete i pionire koje će se održati kod Bačke Palanke.

 

utorak, 11 jun 2019 18:00

SMEDEREVSKI SKIFISTA U GRAVELINU

 Prvo veliko međunarodno veslačko takmičenje u konkurenciji juniora održaće se 26. i 27. maja u Gravelinu u Francuskoj. Na jednom mestu naći će se najbolji juniori i juniorke Evrope, a međi njima našlo se i ime talentovanog i perspektivnog smederevskog veslača Marka Torbice. Posle odličnih nastupa na prvenstvu Srbije u malim čamcima, kao i na Beogradskoj internacionalnoj regati, na predlog koordinatora za juniore i kadete Luke Đorđevića, doneta je odluka da se Torbica u Gravelinu takmiči u konkurenciji skifista. Pored njega, na juniorskom šampionatu Evrope nastupaće i Marko Prodanović i Todor Stanković u dvojcu bez kormilara i Marko Đuranović, Kosta Petković, Pavle Lijeskić i Veljko Matić u četvercu.

Osim Marka Torbice, ostale mlade veslače Smedereva 26. maja očekuje nastup na prvom kolu Omladinske lige za kadete i pionire koje će se održati kod Bačke Palanke.

 

Veslački klub Smedervo imaće predstavnika na predstojećem juniorskom prvenstvu Evrope koje će se 26. i 27. maja održati u Gravelinu u Francuskoj. Normu za odlazak na skup najboljih juniora Evrope izborio je skifista Marko Torbica. On je posle zlata na prvenstvu Srbije, trijumfovao i na Beogradskoj internacionalnoj regati, održanoj minulog vikenda na Adi Ciganliji. Ova dva trijumfa obezbedila su mu vizu za evropski šampionat na kome će najverovatnije nastupiti u skifu.

Prvog dana  konkurenciji kadeta veslači Smedereva osvojili su dva srebra i jednu bronzu u okviru druge regate Kupa Srbije.

Drugo mesto pripalo je Miroslavu Jovanoviću i Andriji Jevtiću i Nikoli Soldatoviću u dvojcu bez kormilara. Marko Todorović i Veljko Vukašinović u dubl skulu doveslali su do bronze. Pionirke VK Smederevo su, u konkurenciji kadetkinja, u četverac skulu bile, odlične, druge.

Drugog dana VK Smederevo je riznicu medalja obogatio sa dve zlatne medalje. Marko Torbica i Lazar Ristić trijumfovali su u juniorskom dubl skulu, dok su zlato osvojili kadeti u četvercu bez kormilara u kome su veslali Miroslav Jovanović, Andrija Jevtić, Nikola Soldatović i Vuk Marković.

Početkom juna Beograd i Ada Ciganlije biće domaćinik prve regate Svetskog kupa. Organizatori očekuju nastup više od 1000 takimičara iz 40-ak zemalja.

Boje VK Smederevo na najznačajnijoj veslačkoj smotrio u našoj zemlji ove godine braniće Aleksandar Filipović i skifu.

Minulog vikenda na Adi Ciganliji je održana tradicionalna Beogradska internacionalna regata i druga regata Kupa Srbije.

Smederevski veslači i ovog puta su ostvarili zapažene rezultate. Prvog dana odličan je bio junior Marko Torbica koji je osvajanjem prvog mesta u skifu istovremeno ostvario i normu za predstojeće juniorsko prvenstvo Evrope koje će se 26. i 27. maja održati u francuskom Gravelinu.

U konkurenciji kadeta veslači Smedereva osvojili su dva srebra i jednu bronzu. Drugo mesto pripalo je Miroslavu Jovanoviću i Andriji Jevtiću i Nikoli Soldatoviću u dvojcu bez kormilara. Marko Todorović i Veljko Vukašinović u dubl skulu doveslali su do bronze. Pionirke VK Smederevo su u konkurenciji kadetkinja u četverac skulu bile odlične druge.

Drugog dana VK Smederevo je riznicu medalja obogatio sa dve zlatne medalje. Marko Torbica i Lazar Ristić trijumfovali su u juniorskom dubl skulu, dok su zlato osvojili kadeti u četvercu bez kormilara u kome su veslali Miroslav Jovanović, Andrija Jevtić, Nikola Soldatović i Vuk Marković.

Početkom juna Beograd i Ada Ciganlije biće domaćinik prve regate Svetskog kupa. Organizatori očekuju nastup više od 1000 takimičara iz 40-ak zemalja.

Boje VK Smederevo na najznačajnijoj veslačkoj smotrio u našoj zemlji ove godine braniće aleksandar Filipović i skifu.

 

Veslački klub Smederevo nastupiće predstojećeg vikenda na drugoj regati kupa Srbije sa 17 posada. Prvog dana, u subotu 12. maja, na regatnu stazu će izaći 11 smederevskih posada. U konkurenciji juniora VK Smederevo predstavljaće u skifu Marko Torbica. Miroslav Jovanović i Vuk Marković veslaće i kadetskom skifu, a u dvojcu bez kormilara Andrija Jevtić i Nikola Soldatović. U kadetskom dubl skulu Smederevo će imati čak tri posade. Za što bolji plasman boriće se Veljko Vukašinović i Todor Marković, Luka Vasić i Vukašin Rajić i Lazar Živković i Petar Samardžija.

Prvenstvo Srbije u malim čamcima, skifu i dublu, održano u sredu, 2. maja, okupilo je veslače iz 12 klubova sa ukupno 57 čamaca. Boje Veslačkog kluba Smederevo branili su Aleksandar Filipović u seniorskom i Marko Torbica u juniorskom skifu.

Filipović je osvajanjem drugog mesta iza, za sada neprikosnovenog, veslača Partizana Marka Marjanovića, još jednom potvrdio dobru formu i najavio odličnu sezonu u kojoj tek predstoje velika takmičenja. Na ovaj način Filipović je ponovio odličan rezultat iz Zagreba kada je takođe u skifu bio bolji od učesnika Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Predstojećeg vikenda na Adi Ciganliji je trebalo da se održi prvenstvo države u malim čamcima za seniore i juniore. Zbog najavljenih loših vremenskih prilika šampionat je odložen za sredinu naredne nedelje. Boje VK Smederevo na ovom takmičenju braniće Aleksandar Filipović u seniorskom skifu i trojica juniora, takođe u skifu, Marko Torbica Lazar Ristić i Miroslav Jovanović. Lazar Ristić i Marko Torbica veslaće i u juniorskom dubl skulu.

Rezultati smederevskih veslača na međunarodnoj regati u Zagrebu najavljuju da posle nekoliko relativno sušnih, sledi dobra godina za smederevsko veslanje.

Najviše raduje odličan rezultat Aleksandra Filipovića u seniorskom skifu. On je prvog dana na memorijalnoj trci Slavka Matoca zauzeo odlično treće mesto iza hrvatskog reprezentativca Damira Martina na drugom i druga iz reprezentacije Srbije Marka Marjanovića koji je trijumfovao u ovoj trci. Potvrdu dobre forme na početku sezone Marjanović je pokazao drugog dana kada je, takođe u skifu, osvojo zlatnu medalju sa najboljim vremenom u karijeri u ovoj disciplini.

Godinama unazad, međunarodna regata Kroacija Open, koja se održava u Zagrebu, je  prvo veliko i značajno takmičenje za smederevske veslače. Tako je i ove godine.  Sledećeg vikenda, 14. i 15. aprila na regatnoj stazi na Jarunu, nadmetaće se više od 2000 veslača i veslačica iz  Slovenije, Hrvatske,  Slovačke, Austrije, Estonije, Litvanije, Izraela, Litvanije, Izraela, Turske, Mađarske, Irske, Bugarske, Švajcarske i Srbije.

Državno prvenstvo na ergometrima održano je minulog vikenda u Hali Ranko Žeravica na Novom Beogradu uz učešće više od 500 veslača i veslačica iz svih srpskih klubova. Veslački klub Smederevo je predstavljalo 35 veslača i 9 veslačica u konkurenciji juniora, kadeta i pionira. Aleksandar Filipović je bio prijavljen za ovo takmičenje ali se nekoliko dana pre šampionata povredio pa je morao da preskoči šampionat na ergometrima.

Veslači Smedereva nastupiće u subotu 24. februara na prvom ovogodišnjem zvaničnom takmičenju. Državno prvenstvo na ergometrima održaće se u dvorani Ranko Žeravica na Novom Beogradu. Očekuje se nastup više od 500 veslača i veslačica koji će se boriti za naslov najboljeg.

U takvoj konkurenciji veslači Smedereva će nastupiti sa 43 takmičara u juniorskoj, kadetskoj i pionirskoj konkurenciji. Osim veslača, boje VK Smederevo braniće i devet devojčica.

Kada se na jednom mestu okupe gotovo svi najbolji veslači Srbije svima je jasno da su svi oni tu iz tri razloga. Ili se radi o nekoj jakoj regati, eventulano venčanju nekoga od njih ili su svi po tradiciji,kada se bliži kraj godine, gosti Veslačkog kluba Smederevo na tradicionalnoj Veslačkoj večeri. Tako je bilo prošlog petka kada su po tradiciji izabrani najuspešniji veslači Smedereva u 2016. godini, treneri, ali i oni koji su pomogli da VK Smederevo i ove godine bude među najboljima u Srbiji.

Veslački klub Smederevo imao je na poslednjem takmičenju u 2016. godini tri posade. Daljinska regata u Novom  Sadu okupila je 190 veslača iz devet klubova. U takvoj konkurenciji Smederevci su nastupili sa dve posade u konkurenciji pionira i jednim sastavom u konkurenciji kadeta. Najbolji rezultat ostvario je  pionirski četverac sa kormilarom u sastavu Aleksa Garović, Todor Marković, Andrija Jevtić, Miroslav Jovanović i kormilar LukaVasić. Nadomak medalje bio je i pionirski četverac skul. Petar Samardžija, Vuk Marković, Mladen Vukašinović i Aleksandar Stevanović zauzeli su četvrto mesto u trci na 3000 metara.

Državno prvenstvo u veslanju, u svim kategorijama, održano minulog vikenda na Adi Ciganliji potvrdilo je dominaciju Partizana. Veslači Smedereva su i na ovogodišnjem šampionatu potvrdili da pripadaju vrhu srpskog veslanja. Posle dvodnevnog nadmetanja riznica je uvećana za 11 medalja. Osvojeno je jedno zlato i po pet srebrnih i bronzanih odličja. Najsjajnije su osvojili Marko Ristić, Zoran Rajić, Uroš Dimitrijević za Slavnićem iz Crvene zvezde u seniorskom četvercu bez kormilara. Oni su u velikom finalu za skoro četiri sekunde bili bolji od Partizanovog četverca u kome su veslali učesnici na Olimpijskim igrama Miloš Vasić i Nenad Beđik. U seniorskoj konkurenciji osvojene su još tri medalje. Bogičević i Filipović zauzeli su drugo odnosno treće mesto u skifu, dok su u dubl skulu bili drugi iza Marjanovića i Šljukića za manje od sekunde zaostatka.

petak, 23 septembar 2016 00:00

Prilika za novo dokazivanje

Predstojećeg vikenda Ada Ciganlija ugostiće najbolje veslače na državnom prvenstvu u svim kategorijama. Tokomdvodnevnog nadmetanja za zvanje najboljih boriće se 238 posada, a među njima i 18 posada Veslačkog kluba Smederevo.Prvog dana, u subotu 24. Septembra na regatnu stazu izlaze pioniri i junori. Boje Veslačkog kluba Smederevo prvog dana braniće dve posade u četverac skulu ( prva posada:  Aleksa Garović, Todor Marković, Nikola Soldatović i  Andrija Jevtić, druga posada Lazar Živković, Vuk Bojanić, Dušan Popović i Boris Tomašev), zatim pionirski četverac sa kormilarom u sastavu Nikola Ilić, Lazar Obradović, Aleksandar Stevanović,Miroslav Jovanović i kormilar Veljko Vasiljević, dva dubl skula Petar Samardžija i Božidar Kovačević i Nikola Gačpar iVuk Marković.

utorak, 13 septembar 2016 23:59

Veljko i Andrija vicešampioni Balkana

Veslački klub Smederevo imao je jednu ali odličnu posadu na Balkanskom prvenstvu održanom tokom vikenda u Kastoriji u Grčkoj. Titula vicešamšpiona pripala je juniorima Veljku Simiću i Andriji Stojkoviću u dvojcu bez kormilara. Rezultat dobija na značaju ako se zna da su ispred njih bili Grci četvrtoplasirani sa Svetskog juniorskog prvenstva i da su bili bolji od Rumuna koji su u četvercu na Evropskom prvenstvu osvojili bronzanu medalju.

utorak, 23 avgust 2016 23:57

Tri desetinke odnele polufinale

Uroš Dimitrijević, Zoran Rajić, Marko Ristić i Dušan Slavnić završili su nastup na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine na 13. mestu. Posada sastavljena od trojice smederevskih i jednog veslača Crvene zvezde propustila je pravu priliku u prvoj kvalifikacionoj trci kada su u poslednjih 200 metara izgubili treće mesto koje je vodilo direktno u polufinale. U repesažu su u većem delu kontrolisali trku i delovalo je da će bez većih problema obezbediti plasman u polufinale. Nažalost, u finišu uprkos velikim naporima morali su da se zadovolje četvrtim mestom. Plasman u polufinale izostao je za 3 desetinke sekunde.

Pratite nas

Mi volimo da pravimo velike stvari i obećavamo da nećemo stati. Pridružite nam se na našim društvenim mrežama i pomozite nam u tome svojim mislima i idejama!

Social

Kontakt

VK Smederevo
Despota Đurđa 4
11300 Smederevo, Srbija
Tel/Fax:026/621-027
veslacsd@mts.rs

Pretraga